fbpx
mama

5 dingen die ik geleerd heb als nieuwe moeder.

Afgelopen zomer ben ik bevallen van onze eerste dochter. Ik snap nu dat mensen zeggen dat de eerste weken een rollercoaster kan zijn. Je heb er ineens een andere rol bij, je ben nu moeder. Je moet je kindje leren kennen en deze nieuwe rol moet gecombineerd worden met je leven zoals die was voor de bevalling. Op het moment dat ik dit schrijf is onze dochter 7 weken oud. In deze weken heb ik al een hele hoop geleerd, hieronder 5 dingen die ik heb geleerd als nieuwe moeder.

1. Laat je verzorgen en vertroetelen.

Tijdens de zwangerschap dacht ik vaak na over de kraamweek en over de kraamzorg. Zelf ben ik erg op mijn privacy gesteld en laat niet graag anderen voor mij werken, zeker niet als ik het zelf kan. Verhalen over dat je geholpen wordt met douchen konden mij al zenuwachtig maken.

Gelukkig had ik een prettige bevalling met een snel herstel en kon ik zelf douchen. Toch is het belangrijk dat je je zeker in de kraamweek laat verzorgen en vertroetelen. Onze kraamverzorgster maakte ontbijt op bed, hield het huishouden bij en kookte zelfs voor in de avond. Wij hadden erg veel geluk met onze kraamverzorgster, ze wilde van alles doen, maar wij konden ook goed aangeven wat wij zelf wilden doen en wat zij mocht doen.

Dat onze kraamverzorgster ook voor de avondmaaltijden zorgden was heel fijn, maar wordt zeker niet standaard gedaan. Dus biedt iemand in jouw omgeving aan om voor je te koken, neem dat aanbod aan! Het is heerlijk om een gezonde kant en klaar maaltijd te ontvangen die je alleen nog even hoeft optewarmen. Dit scheelt een hoop tijd en deze tijd kan jij besteden aan het knuffelen, verzorgen en het leren kennen van je kindje.

2. Durf hulp te vragen.

Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken. In de eerste week krijg je veel informatie van de kraamhulp en kan je alle vragen stellen die je hebt, maar helaas blijft zij maar een week. Na deze week wordt je losgelaten en moet je alles zelf doen. Durf adviezen en hulp te vragen. Dit kan onder andere bij professionals zoals het consultatie bureau of aan je verloskundige. Wat ik erg prettig vond is om te praten met vriendinnen met kinderen en met mijn eigen moeder.

Alle moeders zitten met vragen en zijn wel eens onzeker. Waar ik bijvoorbeeld onzeker van kon worden, is dat ik soms niet weet waarom mijn kindje moet huilen. Ik heb hier toch voor gestudeerd? Ik kan ander ouders adviezen geven als professional, maar waarom weet ik dan niet alle antwoorden op mijn eigen vragen? Dat brengt mij naar mijn volgende punt.

3. Neem alle goedbedoelde adviezen aan.

Een zwangerschap, bevalling en pasgeboren baby zijn voor sommige mensen een mooie aanleiding om aankomende of kersverse ouders allemaal adviezen te geven.

Zo heb ik er ook een hele hoop gehoord, wel/niet laten huilen, in slaap wiegen, wel/niet voeden op verzoek, tips tegen krampjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Je kan hier op verschillende manieren mee omgaan. Je kan er onzeker van worden omdat het kan voelen dat anderen jouw manier van opvoeden afkeuren, je kan gaan verdedigen waarom je bepaalde dingen juist wel of niet doen of je kan alles aannemen en uitproberen.

Mijn tip is om de adviezen aan te horen en zelf te bedenken of je hier wel of niet iets mee gaat doen. En dit hoef je niet direct te doen! Je moet vooral zelf doen wat goed voelt en wat werk voor jouw kindje.

4. Leg de lat niet te hoog.

Voor de geboorte van onze dochter hadden wij duidelijke ideeën over wat we wel of niet zouden doen in de opvoeding van onze dochter. Zo zouden we geen speen aanbieden, wilden wij haar laten slapen in haar eigen bed en ik wilde minstens 3 maanden zelf borstvoeding geven.

Het is goed om samen na te denken over wat je belangrijk vindt. Maar durf deze verwachtingen en plannen ook los te laten. Zo hebben wij het bijvoorbeeld 5 dagen volgehouden zonder speen. Toen kreeg onze dochter haar hielprikje en kregen we het advies om haar een speentje te geven zodat ze rustig zou blijven tijdens het prikken. We merkten direct dat ze dit erg prettig vond en een grote zuigbehoefte heeft. Wij gebruiken nu het speentje om haar te kalmeren als ze overstuur is, maar zodra ze weer rustig is of in slaap is gevallen halen wij de speen uit haar mond.

Je kan een hoop idealen hebben, maar soms werkt het niet of voel je er toch niet prettig bij.

BabyBaby

Lees ook: Creatief gesprekken voeren met kinderen.

5. Neem tijd voor jezelf.

Je kan de hele dag bezig zijn met je newborn. Knuffelen, voeden, verschonen en laten slapen. En als ze dan slapen kan je beginnen met het huishouden of gaan kolven. Maar vergeet jezelf niet!

Zorg dat je ook nog tijd voor jezelf inpland. Met een kopje thee op de bank en een goede film kijken, maak tijd voor je hobby’s of even zonder baby de deur uit. En ja, je moet de badkamer nog schoonmaken, de was wegwerken en eigenlijk ook nog boodschappen doen. (Lang leven het thuisbezorgen van de boodschappen). Maar hoe erg is het als de badkamer een dag later schoongemaakt wordt? Misschien heeft iemand wel aangeboden om dit voor je te doen (zie nr 1.)

Zelf zorg ik ervoor dat doordeweeks het huishouden bijgehouden wordt. De was wil ik weggewerkt hebben en over het algemeen moet het huis opgeruimd en schoon zijn, maar ik ga geen grote klussen doen. In het weekend maak ik samen met mijn man het huis schoon. Dit doen we tijdens het slaapje van onze dochter, of om en om. Met z’n tweeën ben je er sneller doorheen. En zo houd je nog voldoende vrije tijd over in het weekend om iets leuks te doen. Als ze halverwege het schoonmaken van de badkamer dan toch wakker wordt is er altijd iemand die even naar de baby kan en zit je niet met een half schoongemaakte badkamer. Ik kon er erg onrustig van worden als ik een taak maar half kon afmaken.

Als je voldoende tijd voor jezelf inplant en ontspannen bent ben ik er van overtuigt dat je meer kan genieten wat het moederschap en dat heeft een positief effect op de baby. En als je af en toe even rustig gaat zitten of ook even gaat slapen als je baby slaapt kan je ook veel beter tegen de gebroken nachten. Want ja, die hebben wij, ik ben soms best jaloers op ouders waarvan de baby al heel snel doorslaapt.

Dit waren 5 dingen die ik heb geleerd als nieuwe moeder. Maar goed, of je wat met mijn adviezen doet moet je zelf weten 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *