fbpx
Voeding

Het eerste hapje van je baby.

De eerste paar maanden drinkt een baby alleen moedermelk en/of kunstvoeding. Op een gegeven moment ga je langzaam vast voedsel introduceren. Hoe en wanneer begin je? Hieronder vertel ik je hoe wij vast voedsel hebben geïntroduceerd bij onze dochter.

Vanuit het voedingscentrum en het consultatiebureau wordt aangeraden om als je kindje tussen de vier en zes maanden is te beginnen met de eerste oefenhapjes. Je kan dan zelf kiezen of je fruit of groente geeft. Wat mij altijd is geleerd, is dat je het beste kan beginnen met groente, dit wordt ook meestal aangeraden. Fruit is van zichzelf wat zoeter dan groente en dit lusten kinderen vaak wel. Als je begint met fruit kan het zijn dat kinderen aan deze zoete smaak gewend raken en de voorkeur geven aan fruit boven groente. Terwijl groenten juist ook zo gezond en belangrijk zijn. 

Invriezen

Vanuit het consultatiebureau kregen wij een leuk pakketje mee, hierin zat een poster waarop we konden bijhouden wanneer ze welk hapje had gekregen, een informatiefolder en een soort ijsblokjes vorm. Deze laatste is superhandig. Zo hoef je niet elke avond een klein beetje eten klaar te maken, maar kan je alles gewoon invriezen en alleen te ontdooien wat je nodig hebt.

Tip: gebruik een ijsblokjesvorm met deksel, deze kan je zo wegleggen in de vriezer.

Zeker in het begin heb je maar heel weinig nodig, één of twee lepeltjes is genoeg. Kinderen moet heel erg wennen aan de structuur en smaak van het eten. Voor het eerste oefenhapje krijgen kinderen alleen borst- of flesvoeding. Dit is vloeibaar, een beetje zoet en makkelijk door te slikken. Als kinderen vast voedsel krijgen, hoe klein je dit ook pureert, het is altijd dikker dan de voeding die ze gewend zijn.  

Toen onze dochter haar eerste hapje kreeg werkte ze dat heel netjes weer naar buiten. In het begin dacht ik dat ze het niet lekker vond, maar een hapje wegwerken is heel anders dan drinken doorslikken. Ook is de houding anders, de fles kreeg ze altijd liggend en nu zat ze half rechtop in de Stokke Newborn. Heel veel nieuwe dingen om te verwerken voor zo’n kleintje. Gelukkig had ze na een paar dagen door hoe ze de groente moest doorslikken. En toen ging het snel! Als snel had ze niet meer genoeg aan het kleine beetje wat wij voor haar klaar maakten en wilde ze wel meer. Waar we eerst één blokje ontdooiden en opwarmden ging we al snel naar 2 a 3 blokjes groente per keer. 

Lees ook: 5 dingen die ik heb geleerd als nieuwe moeder.

BabyBaby
Nieuwe groenten introduceren

Zeker in het begin is het goed om niet elke dag een nieuwe soort groente te geven. Het is goed om zeven a tien dagen dezelfde soort te geven, zo kunnen ze goed wennen aan de nieuwe smaak. Wij zijn begonnen met broccoli en na een week gingen we over naar de volgende groente. Tussen de vier en zes maanden heeft ze ongeveer zeven verschillende soorten groentes gehad. Wij kozen vooral groentes die we zelf ook vaak eten zodat ze, als ze later met de pot mee eet, deze groentes al goed kent en ze zo met ons mee kan eten.

Geduld en genieten

Vooral de eerste paar keer kan je misschien denken dat je kindje geen groente lust. De eerste hapjes gaan de mond in en komen er bijna volledig weer uit. Maar heb geduld en geniet van je kindje. Kijk hoe hij nieuwe smaken leert kennen en je zal zien dat het vanzelf beter gaat. En film de eerste keer dat je een hapje geeft, dit is zo leuk om terug te kijken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *