fbpx
Uncategorized

Jongens moeten stoeien!

Jongens kunnen onderling goed opscheppen. In een gemiddeld gesprek gaat het al snel over wie er sterker, groter of sneller is. En dat laten ze graag in de praktijk zien. Sommige jongens kunnen de hele dag voetballen, buiten spelen of hutten bouwen. Er lijkt geen einde te komen aan hun energie. Sommige jongens kunnen niet stil zitten en moeten blijven bewegen.

Oorzaak van deze dwang tot bewegen is volgens onderzoekers het hormoon testosteron. Jongens bezitten meer testosteron dan meisjes. Testosteron zorgt ervoor dat jongens enorm veel energie voelen. En deze energie moet eruit. Bied jongens voldoende momenten per dag aan om hun energie kwijt te kunnen. Op school moeten kinderen al genoeg stil zitten, concentreren en luisteren. Als dit moment voorbij is, is dit voor jongens het startsein om even hun energie kwijt te kunnen. Geef jongens de ruimte om te bewegen, laat ze even rennen of buiten spelen.

Lees ook: ingrijpen bij ruzies

Laat ze bewegen en beweeg met ze mee. Hoe leuk is het voor een kind als je als volwassenen samen met de kinderen hutten bouwt ,door het bos struint op zoek naar de mooiste schatten uit de natuur of meedoet met een potje voetbal. Zelf meedoen zal de kinderen ook stimuleren om actief mee te doen en door te gaan, ook als iets bijvoorbeeld niet lukt. Laat binnen een activiteit de kinderen de leiding nemen en stuur alleen bij als het gedrag van de kinderen of de omgeving het spel of een kind in gevaar brengt. En vies worden is geen gevaar! Laat die wasmachine maar draaien!

Laat ze stoeien!

Stoeien is ook een leuke activiteit voor jongens om hun energie kwijt te kunnen. Leg een mat of matras op de grond en organiseer een worstelpartij. Voordat het spel begint kunnen er een aantal regels besproken worden. Stel deze samen met de kinderen op. Doordat ze zelf inspraak hebben zullen ze zich beter aan hun eigen regels houden. Tijdens het stoeien is het wel belangrijk om het spel te observeren, kijk of het spel gelijkwaardig verloopt.

Houdt rekening met de bewegingsbehoefte van jongens . Verbied stoeien niet, maar geef ze de ruimte voor beweging of creëer die ruimte.

Bronnen:

Dijksta-Wolters, M. (2014). Tjonge jongens! Apeldoorn: B.V. Uitgeverij De Banier.

Grift, B. v. (2016). Jongensbrein/meisjesbrein. Amsterdam: Uitgeverij SWP.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *