fbpx
Naar buiten!

Modderdag

Op 29 juni is het internationale Modderdag. In Nederland vieren we dit jaar op 28 juni (2019) Modderdag, omdat deze dag anders in het weekend valt. Sinds een aantal jaar wordt Modderdag in samenwerking met het ivn groots gevierd op scholen, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven. Het doel van Modderdag is dat kinderen ontdekken wat modder is, wat je er mee kan doen en om in contact te komen met de aarde. Wetenschappelijk is aangetoond dat buiten in de natuur spelen de ontwikkeling van kinderen stimuleert.
Maar daarnaast is het ook een hele leuke dag waarbij de kinderen lekker vies mogen worden.

Activiteiten modderdag.

Er zijn een heleboel leuke activiteiten voor Modderdag. Je kan het zo simpel houden als je zelf wilt. Het enige wat je nodig hebt is water en zand/aarde. Daarna kan je de activiteiten zo ver uitbreiden als je zelf wilt. Je kan een moddertaart of modderschilderij maken. Je kan zelfs een (buik-) schuifbaan met modder maken. 
Bedenk ook samen met de oudere kinderen de activiteiten, ga in de week voor modderweek samen zitten en vraag wat zij graag willen doen met Modderdag. Betrek de kinderen in de voorbereiding van Modderdag. Dit bevorderd de zelfstandigheid van kinderen en misschien willen de oudere kinderen zelfs wel een activiteit voorbereiden en uitvoeren voor de jongere kinderen.

Bekijk op Pinterest: activiteiten voor Modderdag.

Voorbereiding modderdag.

Modderdag kan je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Je kan het heel simpel houden, je hebt immers alleen water en zand of aarde nodig. Toch is een goede voorbereiding wel prettig. Zorg dat je de materialen voor de activiteiten in huis hebt.
Organiseer je Modderdag voor de klas of opvang? Dan is het wel prettig dat ouders ruim op tijd op de hoogte zijn van de activiteit. Ouders kunnen schone kleding meegeven of badkleding en een handdoek. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de meeste ouders het prettig vinden als ze hierop voorbereid zijn.

Ook is het belangrijk dat je een goede locatie hebt voor modderdag, gebruik je het schoolplein of de tuin van de opvang? Heb je voldoende ruimte voor de activiteiten? En waar ga je de modder laten aan het einde van de dag?

Maar het belangrijkste is een leuke dag samen met de kinderen.
Geniet en wees niet bang om zelf ook vies te worden. Veel plezier!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *